Momenteel staan er helaas geen workshops gepland, en is het nog onduidelijk of we dit jaar workshops zullen organiseren. 

Excuses voor het ongemak.

Workshop Vishuid looien

Heb je altijd al willen leren hoe je een (vis)huid moet looien?
Tijdens deze dag workshop gaan we aan de slag met het maken van zalmleer. Dit doen we door gebruik te maken van vet-looing; Een van de oudste methodes om van ruwe huid een mooi en dergelijk stuk leer te maken. Deze methode is niet gemakkelijk en vereist veel tijd, maar is het harde werk zeker waard. Het leer wordt ontzettend mooi, sterk en duurzaam. Met een op de juiste manier gelooide zalmhuid kun je van alles maken; van tasjes en armbanden tot hele kledingstukken.

We gaan zelf aan de slag met 3 vishuiden, waarvan het streven is om 2 huiden klaar te krijgen en je de 3e thuis kan afmaken. (Afhankelijk van het weer)

Wat ga je leren?

    • Het verwijderen van vlees en schubben
    • De schone huid te looien
    • Soepel werken van de huid
    • Kennis over vet-looing
    • Informatie over andere looivormen, zoals bast-looiing
    • Je neemt 3 zelf gelooide huiden mee naar huis

Doe jij ook mee?

Voor deze workshop gelden de algemene voorwaarden.

Wat krijg je?

  • Gebruik van cursus materialen
  • Kennis over vislooing
  • 3 vishuiden mee naar huis
  • Koffie en thee
  • Gezelligheid!

Wat neem je zelf mee?

  • Je enthousiasme en glimlach 😀
  • Kleding die vies mag worden
  • Notitieboekje en camera
 
 

”Ik heb een vraag!’
Als je een vraag hebt over deze workshop, kan je contact met ons opnemen via het contactformulier, of een mail sturen naar workshop@prehistoryalive.com. We zullen je zo snel mogelijk te woord staan.

”Ik ben geïnteresseerd! Wat moet ik doen?”
Super leuk! Je kunt contact met ons opnemen via het blauwe workshop- contactformulier (klik op de button hierboven) Je krijgt van ons een mail terug met de betalingsgegevens. Wanneer je betaling is ontvangen, is je inschrijving compleet.

20180513_113811

Datum:         Ongepland
Duur:            10:00 – 17:00 
Inloop:          
v.a. 9:30
Locatie:        
Middengaarde, Nieuwegein

Beschikbare plekken:     10   (min. 6)
Voor wie:
                           Iedereen (v.a. 17 jaar)
Docent:                              
Niels Scherpenzeel

Prijs; € 92,-

Incl.: 3 vishuiden, koffie en thee
Excl.: 
Lunch (zelf meebrengen!)

Locatie Middengaarde

De Middengaarde is een relatief nieuw terrein langs de rand van Nieuwegein. Dit terrein wordt gebruikt voor o.a. evenementen en moestuinen. De middengaarde werkt graag samen met ondernemers die hun visie delen.

Wij maken gebruik van een stuk beboste grond, welke wij tot onze eigen workshoplocatie hebben kunnen maken.

Parkeren kan op de parkeerplaatsen van het terrein (gratis)

Over Niels Scherpenzeel


Niels is met 19 jaar onze jongste docent. Zijn leeftijd zegt echter niets. Hij heeft al jaren ervaring in het verwerken van verscheidene huiden.

De natuur trok Niels als klein kind altijd al aan. Hij groeide op in een bosrijk gebied waar hij begon met het ontwikkelen van primitieve vaardigheden; startend met de kleinere skills, zoals het gebruiken van een zakmes tot het herkenden van wilde planten en dieren.

Vanuit de interesse om te werken in- en met de natuur is Niels begonnen met het verwerken van huid tot leer om hier zijn eigen kleding van te maken. Eerst een mol, toen een vos en zo kwam hij via via terecht in het wereldje van de jacht.

De interesse voor het gebruiken van dierlijk materiaal zoals huid, bot en gewei trekt Niels ontzettend aan. Ruim 40% van al het slachtafval wordt weggegooid, en dat vond Niels niet kunnen. Stuk voor stuk zijn het nog prachtige materialen waar, met de juiste kennis en wat creativiteit, mooie eindproducten kunnen ontstaan. Dus waarom niet zelf starten met verwerken?

Na een aantal jaar is Niels onderzoek gaan doen naar het maken van een mooi en duurzaam stuk leer, wat voor het bewerken slechts een vlezige, bloederige (herten)huid is. Dit proces heeft Niels uiteindelijk ruim 2 jaar gekost om de techniek van het primitief looien onder de knie te krijgen.

Wij zijn dan ook zeer trots dat hij bij ons is aangesloten om zijn kennis door te geven!