Diederik Pomstra

Gast- Docent

Voor Diederik Pomstra is steentijdtechnologie zowel werk als hobby. Meer dan twintig jaar maakt Diederik replica’s van voorwerpen uit de steentijd voor musea, archeologen en verzamelaars. Daarnaast doet hij veel archeologische experimenten voor wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden en de University of York (U.K.), geeft lessen en workshops en werkt mee aan producties voor nationale en internationale tv-series en films.

Diederik is een generalist, hij kan zich niet richten op één of enkele technieken. Naar zijn idee horen ze allemaal bij elkaar: als je een boog & pijlen wilt maken moet je ook steen kunnen bewerken, kunnen twijnen, teer kunnen maken enzovoorts. Tijdens dat werk wil je ook graag eten, dus je moet ook primitief kunnen koken, aardewerk maken, eetbare planten kennen en sporen kunnen volgen, jagen en vissen. Werken in de regen is niet fijn, dus je moet een huis of afdak kunnen bouwen en als het te warm of te koud is moet je kunnen looien, twijnen en vilten om kleding te maken. Enzovoorts.

Deze benadering leidt tot meer dan alleen een verzameling mooie werktuigen, kleren en andere spullen: het geeft je een bijzondere band met de natuur om je heen en een groot gevoel van onafhankelijkheid. Maar dat beleeft iedereen natuurlijk op zijn of haar eigen manier.

Website: https://het-stenen-tijdperk.nl/