Edda Japing

Docent

Weven was altijd al een grote interesse van Edda. Toen ze in 2006 bij Archeon kon werken, is ze gestart met de basis van bandweven. Hierna is ze dit steeds verder gaan uitbreiden via boeken en het internet, en volgde ze een workshop kaartweven. Ze is dol op ingewikkelde technieken en patronen. Naast weven is Edda zich gaan uitbreiden naar andere technieken met draadjes; zoals spinnen, sprang, naaldbinden en vingerlusvlechten.

Nieuwe technieken
De laatste tijd heeft ze zich vooral beziggehouden met het vinden van interessante bandweef technieken. Je kan natuurlijk met kaartweven allerlei ingewikkelde patronen maken, maar er zijn nog meer leuke technieken waardoor je met een (eventueel aangepast) weefraam hele mooie dingen kan maken. Zoals het dubbelweefsel pebble weave (stippeltjes-weefsel), Sámi bandweven en nog veel meer. Edda heeft thuis ook nog twee weefgetouwen staan, waarop ze experimenteert met verschillende technieken.

Werkzaam
Na Archeon en ondertussen ook Naturalis verlaten te hebben, werkt ze momenteel bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, waar ze zich bezig houdt met digitalisering.