Eva IJsveld

Gast- docent

Eva IJsveld leerde in de jaren` 90 vlechten van Meneer van den Dool uit Boskoop. Hij was een fitte oude man die (tot hij 97 was) veel mandenwerk heeft gemaakt voor Archeon. Hij had een mandenmakerij evenals zijn vader, een echte ambachtsman.

Eva heeft de afgelopen jaren vele reconstructies van historisch mandenwerk in verschillende technieken en modellen gemaakt. Met haar historische mandenmakerij gaat ze naar markten en evenementen.  De mandenmakerij is maar een klein deel van wat ze doet als eigen bedrijf.

Eva is tevens gastdocent aan de Academie Theater en dans in Amsterdam, waar ze Textiel en Kostuumgeschiedenis doceert. Daarnaast is ze beheerder van een educatieve collectie historisch textiel. Hier geeft ze ook les mee. Maar ook bij Parkvilla in Alphen aan de Rijn geeft ze textiel /kostuumgeschiedenis en kunstgeschiedenis als theoretische cursussen, en daarbij vele praktijk lessen in kunst en textiel aan uiteenlopende doelgroepen.

Eva maakt voor musea, tentoonstellingen, particulieren of voor zichzelf historische kostuums en dat vindt ze eigenlijk het leukst. Mooie dingen maken die het liefst zo historisch correct mogelijk gereconstrueerd zijn.

Andere bijzaken zijn historische muziek en cultuurcoach voor Parkvilla bij BOOST (gemeente Alphen aan den Rijn). Dit alles voortkomend MTS mode en kleding, Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten, Textiele vormgeving in Amsterdam in de vorige eeuw en natuurlijk wat eigen inzet en nieuwsgierigheid.