• Komt uit Noorwegen
  • Meer dan 25 jaar ervaring

Bekijk Morten’s werk

Morten Kutschera

Docent

Morten Kutschera is een meester vuursteen bewerker, experimentele archeologist en een welbekende replica- maker gestationeerd in Bergen, Noorwegen. Met meer dan 25 jaar ervaring in het geven van lezingen, werken in openbare musea en vuursteen demonstraties is Morten één van de pioniers op het gebied van lesgeven via activiteiten begeleiding. Zijn ideeën en replica’s worden momenteel overal in Noorwegen gebruikt in lesprogramma’s. Hiernaast heeft Morten ook vuursteen bewerking en andere steentijd technologieën aan vele geïnteresseerde studenten en archeologen mogen leren. Zo reist hij o.a. regelmatig naar de universiteit in Exeter (engeland) om daar zijn kennis door te geven.

Replica creator
Naast stenen werktuigen is Morten ook zeer bekwaam met het namaken van verschillende gereedschappen, wapens en accessoires, gebaseerd op verschillende tijdsperioden. Hierbij gebruikt hij bot, gewei, hout en andere organische materialen. Elke replica bevat authenticiteit en gedetailleerd werk, gecombineerd met functionaliteit.
Zijn replica’s zijn dan ook in verscheidene musea in Noorwegen en Denemarken te vinden.

Vuursteen bewerking
Als vuursteen bewerker daagt Morten zichzelf regelmatig uit om zijn expertise te verbreden. Hij werkt o.a. met (nieuwe) technieken die via archeologisch research boven water zijn gekomen. Zijn doortastendheid om grenzen te verleggen is een van zijn sterke karaktereigenschappen om een zo breed mogelijk kennisvlak te creëren van zowel de oude wereld als Noord Amerikaanse bewerkingstechnieken. Dit bemerk je ook in zijn manier van lesgeven, waarin studenten veel meer leren dan alleen een mooi pijlpuntje te maken