Niels Scherpenzeel

Docent PAW

Niels is met 17 jaar onze jongste gast- docent. Zijn leeftijd zegt echter niets. Hij heeft al jaren ervaring in het verwerken van verscheidene huiden.

De natuur trok Niels als klein kind altijd al aan. Hij groeide op in een bosrijk gebied waar hij begon met het ontwikkelen van primitieve vaardigheden; startend met de kleinere skills, zoals het gebruiken van een zakmes tot het herkenden van wilde planten en dieren.

Vanuit de interesse om te werken in-  en met de natuur is Niels begonnen met het verwerken van huid tot leer om hier zijn eigen kleding van te maken. Eerst een mol, toen een vos en zo kwam hij via via terecht in het wereldje van de jacht.

De interesse voor het gebruiken van dierlijk materiaal zoals huid, bot en gewei trekt Niels ontzettend aan. Ruim 40% van al het slachtafval wordt weggegooid, en dat vond Niels niet kunnen. Stuk voor stuk zijn het nog prachtige materialen waar, met de juiste kennis en wat creativiteit, mooie eindproducten kunnen ontstaan. Dus waarom niet zelf starten met verwerken?

Na een aantal jaar is Niels onderzoek gaan doen naar het maken van een mooi en duurzaam stuk leer, wat voor het bewerken slechts een vlezige, bloederige (herten)huid is. Dit proces heeft Niels uiteindelijk ruim 2 jaar gekost om de techniek van het primitief looien onder de knie te krijgen.

Wij vinden het geweldig om zo’n jong talent de kans te geven zijn kennis door te geven, en ervaring op te laten doen in het lesgeven.