Waarom looiworkshops?
Ik vertel je graag waarom ik het nodig vind dat de looiworkshops bestaan, en waar wij de huiden vandaan halen.
In contact met natuur
Het is voor mij enorm belangrijk om workshops te organiseren die je dichter in contact brengt met de natuur, onze voorouders en je innerlijke, creatieve, natuurlijke kracht. Het daagt je uit om te werken met je handen en iets te creëren wat jouw voorouders tienduizenden jaren hebben moeten doen om zichzelf warm en comfortabel te houden. Het was nodig om te overleven.
Onze voorouders hadden veel respect voor de producten uit de natuur, en door deze workshops hoop ik dat je een stukje van dat respect mee krijgt; voor zowel het dier als onze voorouders.
Ook al is het voor ons niet langer nodig huiden te gebruiken om te overleven (behalve voor mensen die op zeer koude plekken leven), denk ik dat het belangrijk is voor mensen om te ervaren hoe lang het nou duurt voor je iets maakt. Hoeveel moeite en liefde je erin moet steken om uiteindelijk een eindresultaat te krijgen dat je zelf met trots kan dragen. Ter herinnering en ere van het dier én als vaardigheid die je altijd bij zal blijven.
De huiden
Het is voor mij van groot belang te weten waar de huiden vandaan komen. Ik ben zelf fel tegen de bontindustrie en eet dan ook geen vlees.
De dieren die voor onze workshops worden gebruikt, zijn niét afgemaakt voor ons. Sommige dieren worden door auto’s geraakt, geschoten vanwege wildbehoud of verkocht als bijproduct vanuit Canada, waar er mensen leven in bosgebieden die jagen om zelf te kunnen overleven (warmte en vlees) en hun eigen dieren eten te geven. Onze vossenhuiden komen veelal vanuit Canada, en de reeënvellen zijn afkomstig uit Nederland.
Ik ben van mening dat het nodig is dat al deze dieren gebruikt worden in plaats van weggooien of laten wegrotten.
En wat is er dan mooier om ze te gebruiken voor educatie?
Ik hoop je hiermee wat duidelijkheid gegeven te hebben. Dank je wel voor het lezen!