‘Primitieve boogbouw” door Diederik Pomstra

Pijl en boog zijn al tienduizenden jaren in gebruik in deze wereld. Deze manier van jagen zorgde dat je een groot bereik hebt met effectief eindresultaat. Tot op de dag van vandaag worden ze nog steeds gebruikt door verscheidene stammen in Afrika en Australië, en gebruikt de westerse wereld deze oude techniek vooral voor zijn plezier.

Er zijn veel manieren om een boog te maken, maar jij gaat een speciale ''ééndagsboog'' maken mét primitieve gereedschappen (vuursteen). Een goede manier om snel resultaat te hebben en te kunnen jagen; iets waar hedendaagse San uit Namibië ook gebruik van maken.

Je maakt eerst je eigen gereedschap van vuursteen (een kort lesje vuursteen bewerking dus!), vervolgens ga je met de boog aan de slag en vertelt Diederik je alle ins- en outs over bogen en pijlsoorten. Het bouwen van de boog neemt alle tijd in beslag. Wij gaan dus géén pijlen maken.

Het resultaat zal je verbazen, en is iets wat je de rest van je leven bij zal blijven.

Deze workshop is een pilot; Een nieuwe workshop die we graag qua vorm willen uitproberen. Daarom kan je deze nieuwe workshop volgen voor een zeer gereduceerde prijs!

Voor deze workshop gelden de algemene voorwaarden.


Wat is het doel? Je leert:

 • Een ééndagsboog maken (met zelfgemaakte werktuigen)
 • Alles over verschillende boogsoorten en hun pijlen
 • Je eigen gereedschap maken (van vuursteen)
 • Hout bewerken tot een boog (splijten, bijwerken, tilleren etc)
 • Boogpees te maken
 • Informatie over pijlen
 • Je neemt je gemaakte materiaal mee naar huis

Datum:       30 augustus 2020
Duur:           10 - 17:30 (kan uitlopen)                                                                     
Inloop:        
9:30 - 9:50           
Locatie:     
De Middengaarde (Nieuwegein)

Beschikbare plekken: 12  (minimaal 5)
Voor wie:          
Beginners
Gast- docent:  
Diederik Pomstra


Prijs;            € 164,-
Pilot prijs    € 128,-

Profiteer van deze éénmalige prijsdaling!
Omdat wij deze workshop met specifieke inhoud willen introduceren en uitproberen, krijg jij de kans hiervan te profiteren!

Schrijf je in en geniet van dit voordeel!

(Incl. koffie en thee, Excl. Lunch en pijlen)


Locatie Middengaarde:

De Middengaarde is een relatief nieuw terrein langs de rand van Nieuwegein. Dit terrein wordt gebruikt voor o.a. evenementen en moestuinen. De middengaarde werkt graag samen met ondernemers die hun visie delen.

Wij maken gebruik van een stuk beboste grond, welke wij tot onze eigen workshoplocatie hebben kunnen maken.

Parkeren kan op de parkeerplaatsen van het terrein (gratis)


''Ik heb een vraag!''
Als je een vraag hebt over deze workshop, kan je contact met ons opnemen via het contactformulier, of een mail sturen naar workshop@prehistoryalive.com. We zullen je zo snel mogelijk te woord staan.

''Ik ben geïnteresseerd! Wat moet ik doen?''
Super leuk! Je kunt contact met ons opnemen via het workshop- contactformulier (klik op de button hiernaast) Je krijgt van ons een mail terug met de betalingsgegevens. Wanneer je betaling is ontvangen, is je inschrijving compleet.

Wat je krijgt


 • Gebruik van gereedschappen en cursus materialen
 • Les van een gespecialiseerde docent
 • Kennis van boogbouw
 • Je bewerkte stukken mee naar huis
 • Gebruik van thee en koffie
 • EHBO kist aanwezig
 • Toilet aanwezig

Wat neem je zelf mee


 • Je enthousiasme en glimlach 😀
 • Goed aansluitende handschoenen
 • Zorg dat je een lange broek aan hebt en dichte schoenen
 • Notitieboekje
 • Camera

Over Diederik Pomstra


Voor Diederik Pomstra is steentijdtechnologie zowel werk als hobby. Meer dan twintig jaar maakt Diederik replica’s van voorwerpen uit de steentijd voor musea, archeologen en verzamelaars. Daarnaast doet hij veel archeologische experimenten voor wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden en de University of York (U.K.), geeft lessen en workshops en werkt mee aan producties voor nationale en internationale tv-series en films.

Diederik is een generalist, hij kan zich niet richten op één of enkele technieken. Naar zijn idee horen ze allemaal bij elkaar: als je een boog & pijlen wilt maken moet je ook steen kunnen bewerken, kunnen twijnen, teer kunnen maken enzovoorts. Tijdens dat werk wil je ook graag eten, dus je moet ook primitief kunnen koken, aardewerk maken, eetbare planten kennen en sporen kunnen volgen, jagen en vissen. Werken in de regen is niet fijn, dus je moet een huis of afdak kunnen bouwen en als het te warm of te koud is moet je kunnen looien, twijnen en vilten om kleding te maken. Enzovoorts.

Deze benadering leidt tot meer dan alleen een verzameling mooie werktuigen, kleren en andere spullen: het geeft je een bijzondere band met de natuur om je heen en een groot gevoel van onafhankelijkheid. Maar dat beleeft iedereen natuurlijk op zijn of haar eigen manier.

Website: https://het-stenen-tijdperk.nl/