Workshops

Kennisoverdracht van de oude gebruiken en ambachten vind ik enorm belangrijk. Op deze manier blijven deze geweldige vaardigheden bestaan en kan het ook mensen inspireren om hun eigen vaardigheden en creativiteit te ontdekken.

Daarom organiseer ik graag workshops in oude ambachten, en werk ik samen met experts van over de hele wereld om jou de kennis op de best mogelijke manier te presenteren.

De onderwerpen zijn variabel; van vuursteen bewerking tot het looien van huiden, van werken met bastvezels tot vlechtwerken van wol. Elk jaar komen er weer nieuwe workshops bij en wordt de kennis alleen maar meer verspreid!

Hoe werkt het?

Onder het kopje ”workshops” vindt je verscheidene onderwerpen die regelmatig aan bod komen. De tijdsduur is afhankelijk van de workshop; zo zijn er middag, dag en weekend workshops.
Inschrijven is mogelijk via de blauwe kolom op de contactpagina.

Wie geven de workshops?

Ik werk samen met een aantal (bekende) docenten, welke allemaal experts zijn in het vakgebied van de workshops die gegeven worden. Je kunt meer over deze mensen leren via de docentenpagina, of bij de info pagina van de workshop die je kiest.

Heb je een verzoek voor een specifieke workshop, maar zie je deze hier niet staan? Laat het mij vooral weten. Wie weet kan ik je wel van dienst zijn!

Wil je meer weten over de noodzaak van looi workshops? Klik dan hier.

Onderwerpen

 • Vuur maken (vuurboog en/of vuurslag)
 • Vuursteenbewerking
 • (Bast)vezels; wat kan je gebruiken en waarvoor?
 • Pijlen maken
 • Netten maken
 • Dieren villen / huiden looien
 • Primitieve gereedschappen (Nederland/ Amerika)
 • Naaldbinden
 • Spinnen
 • Weven; bandweven, kaartweven en sprangen
 • Manden vlechten
 • Potten kleien en bakken

Vishuid looien

Tijdsduur: 1 dag

Een dagworkshop waarbij je een zalmhuid gaat looien. Vishuiden worden vaak over het hoofd gezien, maar er is prachtig leer van te maken!

Vossenhuid looien

Tijdsduur: 2 dagen

Een tweedaagse workshop waarbij je leert een huid te looien mét vacht. Wij werken met vossenhuiden afkomstig uit Canada.

Leerlooien

Tijdsduur: 3 dagen

Een driedaagse workshop waarbij je van een reeënhuid een prachtig stuk leer gaat maken; ook wel buckskin genoemd.

Vuursteen bewerking

Tijdsduur: 1 dag

Een dagworkshop waarbij je verschillende technieken van vuursteenbewerking leert. Een echt kijkje in het hoofd van onze voorouders

 

Primitieve boogbouw

Tijdsduur: 1 dag

Een dagworkshop waarbij je leert een ééndags-boog te maken. Bogen hebben normaliter meer dagen werk nodig, maar deze techniek zorgt voor snelle resultaten; iets wat je soms nodig hebt voor de jacht.

Primitieve pijlen maken

Tijdsduur: 5 uur

Een dagworkshop waarbij je zelf je pijlen van grond af opbouwt. Je leert pijlpuntjes maken, schachten en veren bevestigen.

Sprang

Tijdsduur: 3 uur

Een middag-workshop waarbij je de basis leert van het oeroude sprang; een vlechttechniek gebruikt door onze voorouders.

Double-weave bandweven

Tijdsduur: 3 uur

Een middag-workshop waarbij je een nieuwe variant leert op het oeroude bandweven.

Geschikt voor ervaren bandwevers.

Vingerlus vlechten

Tijdsduur: 3 uur

Deze middag-workshop leert je een leuke techniek die al dateert vanaf de ijzertijd. Je kunt hiermee o.a. armbanden en ceinturen maken.